Hjemmepåske og smittevern
Påsken står for døren, og i år skal vi feire den hjemme. Mange hensyn skal tas for å hindre spredning av koronaviruset, men må det bli en stillesittende innepåske? Hvordan kan vi både ivareta behov for hygge, livskvalitet og samtidig følge smittevernrådene?
Grunnpilarene i forebyggingen av koronaviruset er god hygiene og avstand mellom mennesker. God hygiene innebærer først og fremst å være påpasselig med egen hånd- og hostehygiene.
Helsedirektoratet anbefaler at man holder en fysisk avstand på minst 2 meter og ikke samles i større grupper enn fem personer, med mindre det gjelder personer som lever sammen til vanlig. Dette handler først og fremst om kontakt over noe tid, ikke når man kun passerer hverandre. Anbefalingene gjelder når vi ferdes ute.
Være fysisk aktiv og være ute
Det er viktig med gode smitteverntiltak i situasjonen vi nå befinner oss i, men samtidig er det viktig å ivareta god fysisk og psykisk helse. Det er bra å være fysisk aktiv og være ute.
Her finner du tips om fine turer i vår kommune.
Eller du kan bli med på påskeeggjakt.
Så lenge alle følger anbefalingene om god hygiene og avstand er smitterisikoen lav. Smitterisikoen er lavere når man oppholder seg utendørs enn om mange personer oppholder seg i et avgrenset område innendørs, forutsatt at man unngår vedvarende nærkontakt med andre personer.
Lek og andre aktiviteter
Benytt gjerne lekeplasser og andre møteplasser i vår kommune. Det er svært viktig å ivareta behovet for bevegelse og lek hos barn og unge. Friske barn kan være sammen både ute og inne, men i små grupper. Voksne bør hjelpe barna med å tilrettelegge for dette og hjelpe barna å huske på å rengjøre hendene ofte og godt. Det er spesielt viktig å rengjøre hendene både før og etter lek samt før du skal spise eller drikke noe.
Besøke noen i påsken?
De fleste av oss setter pris på å besøke venner og slektninger når vi har fri og litt ekstra tid til overs. Og mange ønsker å få besøk. Da er det viktig å tenke igjennom hvor mange som samles og hvor nær vi er hverandre. Fordi vi vet at noen mennesker er mer sårbare for koronasykdom bør alle tenke over om det er besøk som er det rette. En tur i nærområdet eller et møte ute vil gi mindre risiko for smitte enn å møtes hjemme, og kan være gode alternativer.
Våre sykehjem, KAD-plasser og omsorgsboliger er stengt for besøkende frem til 13.april. Dette er for å hindre smittespredning og beskytte de som er i risikogruppene og våre ansatte.
Om ikke en visitt nå er det lureste er det allikevel viktig å holde kontakten med venner og slektninger. Bruk telefon og videosamtaler, dersom det er mulig.
Kan man ta seg en lengre tur i påskeferien?
Utenriksdepartementet fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendig. Dersom man krysser grensen får man 14 dagers hjemmekarantene. Dette gjelder også om man har vært i Sverige.
Man skal også unngå alle innlandsreiser som ikke er strengt nødvendig, unngå offentlig transport hvis du kan, og andre steder hvor du lett kommer nær andre.
Regjeringen innførte 20. mars et forbud mot å overnatte på fritidseiendom utenfor egen kommune. I vår kommune er også campingplassene stengt.
Studenter og skoleelever kan reise hjem i påskeferien, men betingelsen er at man er frisk og reiser på en måte som gjør at man kan holde avstand.
Informasjon og råd er hentet fra folkehelseinstituttet.
Forfatter: Alette Eldøy
Sist endret: 24.11.2020