Gå til innhold Gå til navigasjon

Populær forfatterkveld om språk og kjønn

Publisert:  Av: Alette Eldøy

Da Leseselskapet og Aurskog-Høland bibliotek annonserte at Helene Uri skulle komme og snakke om sin nyeste bok «Hvem sa hva: Kvinner, menn og språk», var interessen for arrangementet så stor at de valgte flytte arrangementet fra biblioteket til kultursalen. Det gjorde de rett i, for da Uri stod på scenen tirsdag kveld var det 110 publikummere i salen.

Tirsdag tok over hundre språk- og litteraturinteresserte turen til kultursalen på Bjørkelangen. Der holdt Helene Uri foredrag om språk og kjønn, og funn hun presenterer i boka si «Hvem sa hva». Arrangørene Aurskog-Høland bibliotek og Leseselskapet er glade for at det kom så mange engasjerte tilhørere.

– Når vi får en kapasitet som Helene Uri til bygda, er det hyggelig at folk stiller, sier Marianne Mørch Grahn, biblioteksjef på Aurskog-Høland bibliotek.  

Stort engasjement

Han sutrer som ei jente. Hun har hår på brøstet. Han kjører som ei kjerring, og det er på tide at hun manner seg opp? Tenker du over hvordan kjønn påvirker måten du snakker på?

I mange år har Uri vært opptatt av språk og kjønn. Snakker kvinner og menn forskjellige språk? Er kvinner mer indirekte i sitt språk? Finnes det egne kvinneord og egne mannsord? Og hva skjer med språket når kvinner og menn blir omtalt?

For ti år siden begynte hun å klippe ut artikler og legge dem i en blå mappe. Hun har også tjuvlyttet til samtaler på buss og på fest, hun har målt taletid og telt nekrologer. Og hun har finkjemmet bøker og filmer på jakt etter hva vi sier, hvordan vi sier det, og hvem som sier hva. Boken ble svært godt mottatt av kritikerne og den ble tildelt Brageprisen i klassen sakprosa. 

Det var et engasjert publikum som hadde mange spørsmål til forfatteren om temaet. – Det var mange blant publikum som bidro med gode og interessante spørsmål og betraktninger avslutningsvis. Det er tydelig at språk engasjerer, sier Grahn. 

 

Språk og kjønn

Helene Uri er en norsk forfatter, språkforsker og professor. Hun ble dr. art. i anvendt lingvistikk ved Universitetet i Oslo i 1996, har tidligere vært førsteamanuensis i norsk ved Universitetet i Oslo, og er nå professor i kreativ skriving ved Norsk barnebokinstitutt.

Hun har utgitt både faglitteratur, barne- og ungdomsbøker og romaner. Uri er visepreses i Det Norske Akademi for Språk og Litteratur, og har hatt en rekke andre verv som styremedlem i Språkrådet, nestleder i Den norske Forfatterforening, jurymedlem i Nordisk råds litteraturpris og styremedlem i Det Norske Akademis ordbok. Fra 2018 er Uri Aftenpostens språkspaltist.