Skoleporten på Bråte: Virkelighetens eventyr

Publisert:  Av: Kari Aasberg Bradley

Bjørnstjerne Bjørnson, spindelvev og raketter på vei til månen. Mange generasjoner søndre hølendinger har passert under den gamle skoleporten. Lurer du på historien bak porten, og hva bildene egentlig betyr? Det kan du lese her!

Bråte-elevene går ikke lenger under den, men smijernsporten er fortsatt en del av skolebildet.

I klubbhuset bortenfor skolen, på Hemnes Trivselssenter, hadde mange samlet seg for å høre Bjørn Bergsjø og Thorun Werswick fortelle historien bak den gamle skoleporten.

Virkelighetens Reodor Felgen

– Gudmund Evenby, som designet porten i sin tid, var en tusenkunstner, et bygdegeni og en virkelighetens Reodor Felgen, sier Bergsjø.

Bjørn Bergsjø forteller om historien bak den gamle skoleporten på Bråte, som er tegnet av Gudmund Evenby.

Bergjsø satte seg fore å grave fram denne biten lokalhistorie. Han satte i gang en leteaksjon, og til slutt fant Evenbys datter og svigerdatter et ark i kunstnerens gamle dagbøker. Der sto tankene bak porten beskrevet.

Verket er designet av Gudmund Evenby, og smidd av den lokale smeden Øivind Bjørklund. Porten kom på plass i 1959. Den ble tatt ned mange år senere, og nå står den oppstilt på veggen på Bråte skole, til glede for nye og gamle generasjoner.

Det nye og det gamle

Venstre side viser den gamle omgangsskolen, med Bård skolemester og Øyvind fra Bjørstjerne Bjørnsons «En gland gut», som kommer til skolen sammen med moren sin. Den gamle tiden er omgitt av spindelvev.

Den høyre siden i porten viser den gamle tid, med Bård skolemester, og Øyvind med moren sin.

– Nå er det 50 år siden jeg gikk inn den gamle skoleporten for første gang, og den gikk jeg gjennom i mange år, sier Thorun Werswick, som var lærer på Bråte i en årrekke.

Thorun Werswick leste fra Bjørnstjerne Bjørnsons «En glad gut».

Høyre grind viser den nye tid, der elevene kommer til skolen med buss. De speider opp på raketten som er på vei til månen (Sputnik ble skutt opp på slutten av 1950-tallet).

Avleggs blir også vår tid

– Edderkoppen har allerede tatt sin plass også i den nye tid. Den har funnet sin plass øverst i det venstre hjørnet, for avleggs blir også vår tid, sier Bergsjø.

Den nye tid. Elever, den nye tidens Øyvind og Marit, som var kommet med skolebussen betrakter raketten på vei mot månen. Ser du edderkoppen øverst i det venstre hjørnet?

– Kunstverket av disse to bygdekunstnerne rommer dype tankerekker. Hendelsene mellom de to tidene er eventyr i virkelighet. Derfor har han tatt med de tre bukkene Bruse på toppen av porten, som et symbol på virkelighetens sanne eventyr, sier Bergjsø.

De tre bukkene Bruse er kronen på verket, som et symbol på virkelighetens sanne eventyr.