PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Elev

Elever på entreprenørskapsmesse

En fredag i februar var 175 elever i 9. trinn fra ungdomsskoler i hele kommunen samlet for å vise fram sin elevbedrift. Samtidig konkurrerte 7. trinn fra fire barneskoler om å bli den beste Smartingen. Se film fra arrangementet her:

– Det var en imponerende innsats av alle elevene. Gjennom dette arbeidet får de vist fram sin praktiske kompetanse og sin kreativitet. Det er flott at elever får vist fram andre sider av seg selv enn det som tradisjonelt ligger i skolefagene, sier skolesjef Mona Andersen, som var med på arrangementet.  

Elevbedriftene viste fram sine bedrifter i KulturArena. Noen elever hadde jobbet med sin bedrift hele skoleåret, mens andre startet opp arbeidet i januar.  

Det var stor variasjon i hva bedriftene tilbød, men alle hadde fokus på FN `bærekrafsmål.

Elevbedriftene fikk veiledning fra representanter fra næringslivet. Våre lokale banker, næringsforeningene og idrettslagene stilte med veiledere. Alle bedriftene var inne hos veilederne to ganger i løpet av dagen. Mellom veiledningene jobbet de med sin bedrift. Veilederne meldte tilbake at de så stor forbedring i alle bedriftene fra første til andre presentasjon.   

Noen av bedriftene skal nå videre til fylkesmessa 28. februar. Der skal de konkurrere om ulike priser.    

Gjennom elevbedrift får elevene på ungdomsskolen utviklet sine samarbeidsevner og kreativitet gjennom etablering og drift av en bedrift. Lærerne kobler arbeidet opp mot læringsmålene i ett eller flere fag i tillegg til tverrfaglige temaer.    

Portrett mona
Skolesjef Mona Andersen var imponert over innsatsen til alle elevene. 

Ungt Entreprenørskap og Smartingen  

Ungt Entreprenørskap er en ideell, landsomfattende organisasjon som sammen med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv. De tilbyr undervisningsprogram i hele skoleløpet som gir kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.   

Et av disse undervisningsprogrammene er Smartingen. Da får elever fra 4. til 7. trinn jobbe med å avdekke ulike behov, utvikle ideer og finne løsninger. De trenes i å formulere spørsmål, søke svar og sette ord på egen læring. Elevene får erfare hvordan kreativitet utvikles gjennom en prosess. Programmet er tverrfaglig og går over tre dager. Det avsluttes med en utstilling eller skolemesse.  

Fire av skolene i kommunen har vært med på dette og kåret sin vinner. Disse var samlet på Kulturarena der de to beste ble kåret.  

Er du nysgjerrig på hva Ungt Entreprenørskap er? Besøk gjerne fylkesmessa på Nova Spektrum. Den er åpen for publikum. Du kan også lese mer her: www.ue.no 

Jurymedlemmer
Elevbedriftene fikk veiledning fra representanter fra næringslivet.

Forfatter: Alette Eldøy

Sist endret: 26.02.2024