PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Blå skilt - Kulturhistorie i kortform

De blå skiltene er kulturhistorie i kortform. Oppdag litt lokalhistorie ved å ta en titt på de blå skiltene når du går forbi! Se hvor, les begrunnelsene og se bildene her.

Hensikten me de blå skiltene er å synliggjøre kulturhistorien der tingene skjedde. På skiltene minnes både personer, bygninger og hendelser. Kriteriene for skilting er at stedet er knyttet til en betydningsfull person, en historisk begivenhet eller virksomhet – eller at objektets alder er bemerkelsesverdig. Det settes ikke opp skilt over nålevende personer.

Her finner du skiltene i vår kommune:

  • Bjørkelangen stasjon. Tegnet og oppført 1896, av byggmester Günther Schüssler. Stasjon på Urskog-Hølandsbanen 1869-1960.
  • Eidsverket gods. Etablert 1764. Hovedbygning med tårn oppført 1865-73 av godseier Halvor Hanneborg. Vestre fløy med tømmerkjerne fra 1700-tallet. Eksteriør og interiør inspirert av tudorstil.
  • Aurskog gamle kommunehus. Oppført 1883-84 av byggmester Ole Olsen Helaas. Deler av tømmeret fra den gamle kirken (1616-1617). Kommunehus 1884-1965. Senere ulike funksjoner for bygdefolket og kommunen.
  • Aur forpakterbolig. Svalgangsbygning oppført 1703. Bakerovn og melkebod 1929. Prestebolig for Aurskog sokn til 1856. Fredet 1991. I stiftelsen Aur prestegårds eie fra 2002. 

Kulturhistorie i kortform

Formålet med de blå skiltene er å fortelle kulturhistorie i kortform der det faktisk skjedde. Skiltformen, sammen med den koboltblå emaljen og hvit tekst i et bestemt typesnitt, er et innarbeidet designprodukt som ikke kan kopieres av andre. Ingen kan utvirke et slikt skilt til private eller kommersielle formål. 

blå skilt (1).jpg

Aur: Aur prestegård fikk blått skilt. 

blå skilt (3).jpg

Eidsverket: – Kommunen setter pris på at disse kulturminnene blir tatt vare på, og håper dette kan være en inspirasjon til fortsatt arbeid med det, sa Gudbrand Kvaal, som delte ut skiltene.

blå skilt (4).jpg

Aurskog gamle kommunehus: Det gamle kommunehuset på Aurskog fikk blått skilt. Oppdag litt lokalhistorie ved å ta en titt på de blå skiltene når du går forbi!

blå skilt (2).jpg

Bjørkelangen stasjon: Bjørkelangen stasjon fikk skilt. Her er Gudbrand Kvaal, leder for KulturArena og Fritid Ragnar Heide, og Anne Kirsti Johnsen, kommunalsjef for kultur og medvirkning i Aurskog-Høland kommune.

Sist endret: 04.01.2024