PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Kort om kommunen

Aurskog-Høland kommune

Logo det står

Korte fakta

Innbyggere; 17 750 (per 2021)
Kommunesenter; Bjørkelangen
I kommunen har vi åtte tettsteder; Aurskog, Bjørkelangen, Løken, Fosser, Momoen, Setskog, Rømskog og Hemnes.
Avstander; Det er kort vei til Aurskog-Høland; en time fra Oslo  og en time fra Sverige.

Mer informasjon finner du her; https://www.aurskog-holand.kommune.no/innhold/naring-etablering-og-landbruk/turisme/ 

Om Aurskog-Høland

Aurskog-Høland kommune ligger i nordøstre del av Viken og er den største skogbrukskommunen i Oslo og Viken og en av de største landbrukskommunene i fylket.

Kommunen har en rik industri- historie med både Urskog-Hølandsjernbanen, tømmerfløting i kanal og vassdrag, men også opplevd slag mot svenskene, preget av okkupasjonen under 2.verdenskrig og bistått flyktninger over grensa gjennom flyktningeruter, skogfinneplasser og bygdetun med bygninger fra 1600-tallet.

kart illustrert.JPG

Kommer du til kommunen med bil, bobil, syklende, gående eller via båt finnes det muligheter og tilbud for deg. Vi har et bredt og rikt tilbud av friluftsliv, natur- og opplevelsesbaserte aktiviteter og reiselivsmål.

Med store skogområder, rikt plante- og dyreliv, over 300 større og mindre vann og innsjøer og vassdrag, åtte tettsteder med et stort utvalg av tilbud som shopping, kafé og restauranter, kulturhus, idrettsanlegg, severdigheter og spa finnes det opplevelser for alle og enhver året rundt i Aurskog-Høland. 

Friluftsliv og turutstyr

Med over 300 innsjøer, vann og vassdrag, kan Aurskog-Høland kalles "De tusen sjøers kommune". Vi har et stort naturmangfold, med mange forskjellige naturtyper og arter og det er store muligheter for jakt og fiske, bær-og soppsanking, samt turer i skog og mark, både på sommer- og vinterstid.

Utstyr

Trenger du å låne eller leie utstyr til camping-, ski- eller kanoturen kan du få tak i dette ved Aurskog-Høland Frivilligsentral. Denne finner du i  Bjørkelangen stasjon, Stasjonsveien 63 1940 Bjørkelangen. Du kan også leie utstyr på Halsnes friluftssenter, 1970 Hemnes.

Badeplasser og badeanlegg

Vi har flere vann og mange badeplasser i kommunen vår. De mest populære er Røytjenn på Bjørkelangen, Halsnes friluftssenter og Damtjern på Momoen. Du finner oversikt over disse her; https://www.aurskog-holand.kommune.no/innhold/natur-friluft-og-miljo/friluftsliv/badeplasser/. Foretrekker du heller å bade innendørs har vi et flott badeanlegg, Bjørkebadet, med 25-meters svømmebasseng, terapibasseng, plaskebasseng for de minste, boblebad, kaldkulp, steambadstue og tørrbadstue.

Fritids- og sportsfiske og jakt

Med over 300 vann og innsjøer finnes det mange små og store fiskevann. Her kan du blant annet fiske abbor, ørret, gjedde, ål, flere arter karpefisk og lake. For å kunne fiske i vann og innsjøer må du sikre det fiskekort, du finner mer informasjon om fiskekort og fiskemuligheter finner du hos Aurskog-Høland Fiskeadministrasjon; ; http://www.ahfa.no/

Jakt

Som den største skogbrukskommunen i Viken og Oslo finnes det store muligheter for jakt. Du kan jakte på både småvilt og storvilt i skogene i kommunen og finner både elg, rådyr, gaupe, bever, hare og ulike type fugler. Før du drar ut på jakt må du ta jegerprøven, ha godkjent vald- og fellingstillatelse og kjøpe jaktkort fra de lokale jeger- og fiskerforeningene. Du finner mer informasjon om dette her; https://www.aurskog-holand.kommune.no/innhold/natur-friluft-og-miljo/jakt-og-fiske/

Turstier og overnatting

Skogen gir også store muligheter for bærsanking, turgåing og overnatting i naturen. Lag og foreninger har merket turstier rundt i kommunen. Flere turmål har turkasser med bok og det finnes også turhytter med overnattingsmuligheter. De mest kjente turmålene er Elgheia og Haukenestårnet. Sistnevnte har også hytte man kan leie.

For å finne merkede turløyper kan du sjekke ut Mangenfjellet Turlag sine kart; http://www.mangenfjellet.no/ eller ut.no.

Båtplasser og gapahuker

Båtliv er også en stor og populær aktivitet i kommunen. Det finnes flere båtplasser man kan benytte seg av og leie i Aurskog-Høland. Den mest populære er båtplasser på Skulerud Gjesthavn. Det er ulike regler for å ferdes i kommunens innsjøer, les mer om disse her.

Gapahuker med mulighet for både bål, overnatting og dagsturer er også tilgjengelig i kommunen. Noen av gapahukene finner du her.

Bobilparkering og -tømmestasjon

I juni 2022 åpnet tømmestasjon og parkeringsplasser for bobiler på Bjørkelangen. Denne ligger Bjørkelangen Næringspark med adresse Nordre Bliksrud vei 19, 1940 Bjørkelangen. Her kan bobiler få tømt grå- og svartvann.

Sist endret: 14.12.2023