PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Røykvarslerdagen: Dette bør du sjekke hjemme

Hva kan du gjøre for å brannsikre hjemmet ditt i førjulstida? 1. desember er røykvarslerdagen, og du kan treffe brannvesenet på stand. Få tips til hvordan du kan ivareta brannsikkerheten hjemme.

I den travle og kalde førjulstiden fyrer vi mye i peis og ovn, vi lager mer mat enn vanlig, vi pynter med stearinlys og overbelaster det elektriske anlegget med julelys i alle varianter. Derfor er den nasjonale kampanjen Røykvarslerdagen lagt til 1. desember. Mellom klokken 11-14. 1. desember kan du treffe brannvesenet på Alti kjøpesenter på Bjørkelangen.

– Jeg gleder meg til å møte folk i Bjørkelangen denne dagen. Jeg håper noen kommer ens ærend for å slå av en prat med oss. Vi deler ut kalendre for 2024, og testhorn så langt beholdningen rekker. Testhorn er skohorn som du også kan bruke til å nå opp til røykvarsleren for å teste at den virker, sier seksjonsleder Anita Holtet.

Det viktigste de kan gjøre for egen brannsikkerhet, er å ha fungerende røykvarslere. Fungerende røykvarslere, særlig seriekoblede, er nemlig helt avgjørende for tidlig varsling og bidrar hvert år til å redde liv.

Dette bør du passe på:

Dette bør du sjekke hjemme:

  • Alle må ha minst én røykvarsler i hver etasje.
  • Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.
  • Brannvesenet anbefaler røykvarslere på soverommene.
  • Det beste er seriekoblede røykvarslere, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann.
  • Gjør det til en huskeregel å teste røykvarslerne og bytt batteri ved behov. I tillegg bør du jevnlig teste røykvarslerne, og særlig hver gang du har vært bortreist over lengre tid. 
  • Røykvarslere bør byttes hvert 8-10. år. Produksjonsdato står som regel på baksiden.

Røykvarslerdagkonkurranse!

Brannvesenet har laget en liten, men viktig konkurranse i forbindelse med Røykvarslerdagen. Svarfrist: Onsdag 6. desember! Vinnere får SMS etter fristen!

Les mer på www.nrbr.no

røykvarslerdagen55.png

Forfatter: Kari Aasberg Bradley

Sist endret: 27.11.2023