Skaper magi av brukte ting i Stasjonsparken
Har du sett det store trehjertet eller den mystiske dragen som vokter Stasjonsparken? Disse og mange flere kunstverk er resultatet av en kreativ sommerworkshop der barn fikk utforske kunst, natur og gjenbruk sammen med profesjonelle kunstnere.
– Barna koste seg og var utrolig engasjerte. De fikk jobbe med alt fra gamle porseleensdeler til naturmaterialer, og resultatene er både fantasifulle og morsomme, forteller prosjektleder Ronja Allum.
Forrige uke deltok femten barn i prosjektet Barnas kunstleirplass og skulptursti – den uendelige historien, et samarbeid mellom Aurskog-Høland kommune og Romerike Avfallsforedling IKS (ROAF). Workshoppen ble ledet av kunstnergruppen What happens in the Forest, bestående av Nina Vestby, Ann Kristin Aas og Anita Lykke Hanch-Hansen.
Offisiell åpning av skulpturstien vil skje under Stuttreist & Himlaga festivalen den 13. september samtidig med avdukningen av skulpturbenkene på kunstleirplassen, men du kan allerede i dag ta deg turen og utforske de morsomme skulpturene.
En skog full av historier
– Vi jobber med ulike materialer, men vår fellesnevner er å fremme dialoger, undringer og refleksjoner. Gjennom våre samarbeidsprosjekter og felles ambisjoner strekker vi oss utover det forventede og dykker inn i samspillet mellom kunst, natur og samfunn, forteller kunstnerne.
Barna ble delt inn i tre grupper, og hver gruppe jobbet med én kunstner. To grupper besøkte ROAF på Spilhaug og laget kunst av gjenbruksmaterialer, mens den tredje gruppen jobbet ute i skogen med naturmaterialer.
Temaene spente fra trærnes hemmelige liv og vennskapets kraft til eventyr i porselen. Skulpturene er nå plassert rundt om i den lille "hundremeterskogen" i Stasjonsparken. Her kan besøkende gå på oppdagelsesferd og finne kunstverk gjemt mellom busker og steiner.
Inspirert av danske kjemper
Prosjektet er inspirert av det danske kunstprosjektet De glemte kæmper, hvor store treskulpturer er gjemt i naturen rundt København. På Bjørkelangen er skalaen mindre, men opplevelsen like stor.
– Skulpturstien blir som en skattejakt for hele familien. Vi gjemmer skulpturer i den lille hundremeterskogen vår, som man kan lete etter, og etter sommeren vil vi man også kunne lese historiene til hver skulptur som del av et digitalt kart, sier Allum.
Midlertidig og i stadig endring
Skulpturstien er tenkt som et midlertidig prosjekt, men med planer om fornyelse. Etter noen år skal skulpturene hentes inn, og nye barn får muligheten til å skape nye verk. På denne måten blir parken et levende galleri i stadig forandring, og et sted hvor gjenbruk får nytt liv gjennom kunst og fantasi.
Alle foto: Karianne Moe Tørum, Lillebis
Forfatter: Alette Eldøy
Sist endret: 03.07.2025