PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Soppsesongen er her – unngå farlige forvekslinger

Det finnes flere tusen sopparter i norsk natur. Mange er det ufarlig å smake på, men det finnes sopp som er så giftig at selv en liten smakebit kan føre til alvorlig forgiftning. Sopp som er trygg å spise i andre land, kan ligne på giftige arter i Norge og føre til alvorlige skader.

Giftinformasjonen uttrykker bekymring etter fjorårets soppsesong, der flere personer ble alvorlig forgiftet av giftig sopp. Slike forgiftninger kan føre til varige skader på lever og nyrer – i verste fall med behov for dialyse eller organtransplantasjon.

Forebygging er avgjørende!
Flere av de som blir forgiftet, har utenlandsk bakgrunn og kan ha erfaring med sanking av sopp fra hjemlandet. Men sopp som er trygg å spise i andre land, kan ligne på giftige arter i Norge og føre til alvorlige skader.

Her er en oversikt over sopp i Norge og hva du skal gjøre dersom du lurer på om du har fått i deg giftig sopp: Soppforgiftning? Giftinformasjonen - Helsenorge

Informasjon og brosjyrer på ulike språk
Giftinformasjonen har laget en egen brosjyre med bilder og beskrivelser av de giftigste soppene i Norge – tilgjengelig på språk som arabisk, polsk, tyrkisk, vietnamesisk, ukrainsk og mange flere.  FHI har brosjyrer på flere språk, som ligger her: Giftige sopper i Norge - FHI 

Ved mistanke om soppforgiftning – kontakt Giftinformasjonen på 22 59 13 00 (døgnåpen).

Forfatter: Alette Eldøy

Sist endret: 20.08.2025