PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Verdens toalettdag - verdien av toalett

19. november er utpekt av FN til å være verdens toalettdag. Dette er for å sette fokus på viktigheten av gode løsninger for behandling av avløp. Ikke bare her i Norge, men også i verden. I år er temaet verdien av toalett.

FN`s bærekraftsmål er med på å bedre livskvaliteten og hverdagen til alle i verden. Alle har vi rett på gode sanitærforhold, som rent vann og tilgang til toalett, men dette er det ikke alle i verden som har per dags dato. Ifølge FN er det i dag minst 2 millioner mennesker som må drikke vann som er forurenset. Dette kan være vanskelig å forstå for oss som bor i Norge, og er vant med rent drikkevann rett fra springen. Det er også 3,6 millioner mennesker som ikke har tilgang til sanitærforhold som toaletter ifølge FN. Det å ikke kunne ha tilgang til toalett betyr enn farligere hverdag for mange i verden. Derfor vil flere toaletter i verden bidra til en renere og tryggere hverdag for mange i andre land.  

Spar vann

Her i Norge er vi veldig vant med å spyle ned i toalettet og å vaske hendene etter et toalettbesøk. Det er vanlig med 4 til 5 toalettbesøk om dagen. Når man da spyler ned i do bruker man mellom 6-12 liter rent drikkevann. Det blir omtrent 25 liter hver dag per person, rent drikkevann rett i do! På de fleste toaletter kan man velge å trykke på en stor knapp eller liten knapp. Har du bare tisset holder det å bruke den lille knappen, da bruker du mindre vann. Her kan du velge å være med på å spare penger og å ta vare på rent drikkevann! 

Kostnader knyttet til avløp er blant annet transport og rensing av avløpsvannet. Det koster rundt 956 kroner i året å transportere ditt avløpsvann frem til renseanlegget og det koster rundt 657 kroner å rense ditt avløpsvann hvert år. Aurskog-Høland kommune har 100 % separert avløpssystem som vil si at overvann ikke går inn på spillvannsnettet. Dette gjør at vi derfor ikke like store investeringsbehov slik som mange andre kommuner i Norge har.  

Vi har også andre kostnader knyttet til avløp og det er avløpsøppel. Dette er med på å tette avløp og gjøre skade på pumpestasjoner. Dette koster hver abonnent rundt 130 kr ekstra i avløpsgebyrer hvert år. Ved å ikke kaste filler, engangskluter, våtservietter eller annet avfall i do kan du være med på å redusere disse unødvendige kostnadene. Miljøet har også fordel av at du ikke kaster søppel i do, det er ikke alltid at renseanlegget klarer å fange opp alt og noe vil da komme ut i vannet og videre ut i havet. Derfor vil plast som havner i toalettet ende opp som mikroplast i havet.  

Bæsj, tiss og dopapir

Det er bare bæsj, tiss og dopapir som skal i do. Heller ikke matrester og fett skal i do. Dette er med på å tette avløp, men er også en invitasjon til at rotter kan stortrives i avløpsrørene. Det vil vi heller ikke ha.  

Fett i avløpsrør. Foto: Kjersti Hjerpeton Karlstad.

Har du ett toalett som står og renner bør du reparere eller bytte det. Ett toalett som står og renner tilsvarer forbruket til en familie på fire. Dette er unødig bruk av ressurser og rent drikkevann, du kan også spare penger!  

Ved å redusere bruken av drikkevann til toalettspyling, hindre søppel, matrester og fett å havne i toalett kan vi verdsette de gode sanitærtilbudene vi har her i Norge. På denne verdens toalettdag kan du tenke over hvilken verdi tilgang til toalett har for deg.  

Helge Grønlund viser frem en av pumpene full i fett. Fettet gjør at pumpene må vedlikeholdes oftere. 

 

Du finner mer om dette temaet på:

Forfatter: Kjersti Hjerpeton Karlstad

Sist endret: 19.11.2021