PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Spor fra fortida - Kulturminner fra Aurskog-Høland

Vi vil i tiden framover sette søkelys på våre kulturminner, men hva er egentlig et kulturminne? Kulturminner er alle spor etter menneskelig virksomhet i vårt miljø, både materielle og immaterielle.

– I spor fra fortida ønsker vi å gjøre kulturminner og kulturarv mer kjent for kommunens innbyggere. Økt oppmerksomhet rundt hvilke skatter vi har kan inspirere innbyggerne til å bli bedre kjent i kommunen og med vår lokale historie, på tvers av tidligere kommunegrenser. Å bli kjent kulturminner og muntlig tradisjon, inkludert fortellinger om nisser og troll kan bidra til en god prat rundt middagsbordet, sier Anne Helen Eide Kongtorp, kulturkonsulent i Aurskog-Høland kommune.

AUGUST KROGH – Folkeminnesamleren fra Hemnes i Høland

Hvordan gikk praten før i tida, rundt grua i ei lita husmannsstue da dag gikk mot kveld? Pratet de kanskje om «Bergsjøtrollet», huldra eller nissestreker i fjøset? Før i tida representerte den mørke utmarka farer som gav oppgav til en rik fortellerkultur. At nisser og troll fantes før elektrifiseringen tok livet av de fleste – det er ganske sikkert!

Les mer om August Krogh sitt arbeide her: Aurskog-Høland kommune - August Krogh (ahk.no)

Veiviser til kulturminner i Aurskog-Høland

Kommunen ga i 2012 ut boka "Veiviser til kulturminner i Aurskog-Høland". I den kan du lese om våre mest kjente kulturminner.

Her finner du lenke til boken hos Nasjonalbiblioteket: 

Veiviser til kulturminner i Aurskog-Høland (nb.no)

Margaretakilden

Margaretakilden som ligger i bakkehellinga like syd for Aurskog kirke, har en spesiell historie. Hellige og helsebringende kilder var det ikke så få av i middelalderen. Muligens var slike kilder dyrket som helsebringende hellig dommer også før kristen tid, men ved overgangen til kristen tid, skiftet naturvetter merkelapp til hellige kvinner og menn. De var tolerante slik, de gamle kirkelederne. Margareta-kilden er dermed av enda eldre dato enn kirker i Aurskog.

Les mer om Margaretakilden her: Aurskog-Høland kommune - Margaretakilden (ahk.no)

Naturgeniet Engebret Soot

For litt over 200 år siden rodde en husmann og hans sønn over Sootsjøen, nord i Aurskog-Høland. Med seg hadde de ei steinhelle som skulle hugges til kvernstein og få sin plass i kverna i Sootbekken. Ungutten lagde dammer av rosentorv og kampestein, slik at det ble nok vann til vasshjulet. Han ble en av Norges første kanalbyggere og omtalt som en av 1800-tallets største naturgenier.  

Les mer Engebret Soot her:Aurskog-Høland kommune - Naturgeniet Engebret Soot (ahk.no)

Kurøen – en perle ved idylliske Rømsjøen

Er du på let etter et turmål full av sjarm og historie, så er Kurøen bygdetun og kultursenter et godt valg. Det ligger vakkert til på solsiden av Rømsjøen. Er du riktig heldig kan du få et glimt av en vaskekte sjøorm! Området ved Kurøen innbyr til både fisking, rasting og bading. Det er et flott utgangspunkt for sykkelturer og vandringer. Les mer om Kurøen her: En perle ved idylliske Rømsjøen

   

  

Sist endret: 21.02.2024