PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Helsedirektoratet til alle som ankommer fra eller har vært i Danmark: – Test dere

Helsedirektoratet kommer nå med en tydelig oppfordring til alle som har vært i Danmark de siste to ukene: Test deg for koronavirus, og hold deg i karantene 10 dager etter ankomst, uansett testresultat. Se mer informasjon om situasjonen, og se hvor du kan teste deg her.

– Vi ber om at alle som har vært i Danmark de siste to ukene tester seg for koronavirus og holder seg i karantene i 10 døgn etter ankomst, uansett testresultat. Dette er svært viktig for at vi ikke skal få spredning av den nye virusstammen fra mink i Danmark som vi frykter kan redusere effekten av en fremtidig vaksine, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på Helsedirektoratets hjemmesider.

Fremtidige analyser

Det er ikke gjennomført risikoanalyser i Norge for hvordan akkurat denne typen virusmutasjon (cluster-5-varianten av SARS-CoV-2-virus fra mink), vil kunne påvirke effekten av fremtidige vaksiner. Selv om sannsynligheten for at denne spesifikke virusvarianten vil bli dominerende i befolkningen er lav, vil konsekvensene bli store på sikt hvis vaksineeffekten svekkes.

Derfor går Helsedirektoratet ut med dette budskapet i dag, før de nye kravene til innreise til Norge trer i kraft, inkludert nye krav om test innen 72 timer og opphold ved karantenehotell.

– Når man tester seg må man opplyse om at man har vært i Danmark slik at positive prøver blir sendt fra laboratoriene til videre analyser ved Folkehelseinstituttet, sier Nakstad, og legger til:

– Vi er usikre på om denne virusvarianten har kommet til Norge eller ikke. Men vi ønsker uansett å være føre var og forhindre spredning av denne i det norske samfunnet.

Helsedirektoratet anbefaler derfor følgende

De som ankommer fra eller har vært i Danmark siste 2 uker 

  • bør teste seg når de kommer til Norge 
  • må gjennomføre karantene i 10 døgn fra ankomstdato, etter gjeldende regler, uansett testresultat 
  • bør melde fra til kommunen de oppholder seg i om hvor de har vært og at de er i karantene

Har du spørsmål, trenger råd om du bør testes eller hvordan du skal forholde deg til viruset, eller ønsker å ta testen – RING LEGEVAKTEN på 116 117!  

Forfatter: Kari Aasberg Bradley

Sist endret: 24.11.2020