Egenberedskap: Dette bør du ha i ditt beredskapslager
Hva bør du ha av mat og drikke for å være forberedt på en krise? Hvordan sikrer du nok drikke, og hvor mye trenger du? Her får du liste og tips til hva du trenger i ditt beredskapslager.
Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål. Som egenberedskap bør du ha nok mat i boligen til å mette alle i husstanden i minst 1 uke. I tillegg anbefaler vi å lagre drikkevann.
Eksempel på beredskapslager
- Rent drikkevann lagret på kanner eller flasker.
- Mat som tåler lagring i romtemperatur.
- Grill, kokeapparat eller stormkjøkken.
- Varme klær, pledd, dyner og soveposer.
- Fyrstikker og stearinlys.
- Ved hvis du har vedovn eller peis.
- Gass- eller parafinovn som er beregnet for innendørs bruk er et alternativ til vedfyring.
- Avtale om overnatting hvis du ikke har alternativ oppvarming.
- Lommelykter eller hodelykter som går på batterier, sveiv eller solceller.
- DAB-radio som går på batterier, sveiv eller solceller.
- Legemidler og førstehjelpsutstyr.
- Jodtabletter (gjelder barn og voksne under 40 år, gravide og ammende).
- Hygieneartikler som våtservietter, håndsprit, bleier, dopapir og menstruasjonsprodukter.
- Batterier og ladet batteribank.
- Litt kontanter og flere betalingskort.
- Mat og vann til kjæledyr.
- Liste på papir med viktige telefonnummer som for eksempel nødnummer, legevakt, veterinær, familie, venner og naboer.
Tips
- Et tips er å handle for noen dager om gangen – slik at du alltid har litt ekstra i hus om det skulle bli behov.
- Tenk også gjennom hvordan du skal tilberede maten dersom strømmen eller vannet er borte.
- Husk å ha ekstra mat til kjæledyr i familien.
- Pass på at du har til noen ekstra dagers forbruk av den maten du/dere handler og spiser til vanlig.
- Husk at maten i fryseren din kan bli ødelagt hvis strømmen er lenge borte.
I tillegg til de vanlige matvarene du normalt bruker, kan det være lurt å også ha litt ekstra av matvarer med lang holdbarhet. Gjerne matvarer som kan lagres i romtemperatur og eventuelt spises uten varmebehandling. Eksempler er på slike matvarer er knekkebrød, påleggshermetikk, suppe, turmat, middagshermetikk, energibarer, tørket frukt og nøtter.
Slik sikrer du nok drikke
- Du trenger 3 liter rent vann per person til drikke og matlaging i døgnet.
- Vannet bør lagres på en kald, mørk og frostfri plass som bod, garasje eller uthus.
- Rengjør flasker eller dunker. Fyll de helt fulle med kaldt rennende vann fra springen. Sett på lokket.
- Du kan også kjøpe vann på flasker eller dunker fra butikken. Noe av væskebehovet kan eventuelt dekkes med juice, brus og andre alkoholfrie drikker.
Mer informasjon
Kommunen har en egen side for beredskap. Her finner du informasjon om Aurskog-Høland kommunes beredskapsarbeid.
Forfatter: Kari Aasberg Bradley
Sist endret: 08.10.2024